КЈУНГШИН КЕЈБЛ И ОПШТИНА СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О ИЗГРАДЊИ ФАБРИКЕ ЕЛЕКТРО-КОМПОНЕНТИ ЗА АУТОМОБИЛСКУ ИНДУСТРИЈУ

Смедеревска Палнка, 6. март 2020.

У великом холу зграде Општине данас је потисан Меморандум о разумевању, између јужнокорејске компаније Кјунгшин Кејбл и Општине Смедеревска Паланка. На бази овог меморандума, поменута компаније из Републике Кореје градиће велику фабрику у Смедервској Планци, у којој ће бити запослено између 700 и 1000 радника.

Потписивању Меморандума присуствовали су Његова екселенција, амбасадор Републике Кореје у Србији, Хјонг-ћан Че, и министар привреде у Влади Републике Србије, Горан Кнежевић, генерални директор КОТРЕ, Сунг Ги Ли, начелник Подунавског управног округа, Небојша Павловић, директори и менаџери Кјунгшин Кејбла, Кјунгшин Холдинга и Кјунгшин Групе, као и челници локалне самоуправе и одборници СО Смедеревска Паланка.

У име инвеститора из Републике Кореје, меморандум је потписао Ћон Хи Ким (Кјугшин Холдингс), а у име општине Смедеревска Планка, председник Општине, Никола Вучен.

Након потписивања Меморандума, присутнима се, пригодним словом, најпре обратио Никола Вучен:

– Задовољство мије да поздравим наше пријатеље из Републике Кореје, и да им, сада и званично, пожелим добордошлицу у наш град. Прошло је неколико месеци од ваше прве посете. Нисте први инвеститори који сте нас посетили, али сте једини који су већ у првом тренутку дали наду да ће наш труд, да Паланку ставимо на ноге, уродити плодом. Хвала вам што сте изабрали Србију, хвала вам што сте одабрали баш Паланку, као место за улагање. Хвала вам што у нашем граду видите будућност. Када се само сетим ситуације у којој смо били до пре само неколико година, овај тренутак делује ми потпуно нестварно. А стваран је, и стварно је и то да су се многе ствари промениле. Стварно је да смо изашли из мрака у коме смо били. Стварно је да смо остварили напредак који нико не може да нам оспори. Километри путне инфраструктуре о томе сведоче, сведоче школе, општинска каса, а напредак нам тек следи – рекао је председник општине, и наставио:

– Захваљујући председнику Александру Вучићу, Влади Републике Србије, ресорним министарствима, створени су услови да се у Паланку улаже и да се подстиче њен, како привредни, тако и културни развој. Сигуран сам да је Смедеревска Паланка прави пример како излгеда политика Александра Вучића на делу. Да изговорено нису само празна обећања, већ чињенице, које су видљиве на сваком кораку. А пример Смедеревске Паланке је доказ да се не улаже само у велике градове, и да смо ми, као територијално и бројчано релативно мала општина, подједнако значајни као и веће општине, јер је политика Владе Србије – једнаке прилике за све, рекао је између осталог председник општине Смедревска Планка, и још једном захвалио компанији из Репубике Кореје на поверењу, а министру привреде, Горану Кнежевићу, на подршци. –Чврсто вам обећавам да је од данас Смедеревска Паланка други дом за компанију Кингшин Кејбл и народ Републике Кореје, изјавио је Никола Вучен на крају свог пригодног слова.

– Добар дан, ја сам амбасадор Републике Кореје – рекао је на течном српском језику Хјонг-ћан Че, а затим свој поздравни говор наставио на енглеском: – Сведоци смо нове велике инвестиције у Србији. Кингшин Кејбл ће у Смедеревској Паланци производити делове за традиционале аутомобиле, али и компоненте за елкетричне батерије, које ће покретати аутомобиле, производе високе технологије, који представљају будућност аутомобилске индустрије. Осим тога што ће запослити људе из Смедеревске Паланке, Кингшин кејбл ће донети и нову технологију. Потписивању овог меморандума предходио је усмени договор са председником општине, господином Вученом, и већ тада смо се договорили да наша сарадња може да буде само успешна. Уверен сам да ће ова инвестиција допринети развоју економије, не само у Смедеревској Паланци, него у целој Србији, рекао је Хјонг-ћан Че, изразивши задовољство због присуства министра Кнежевића, и честитајући председнику Вучену на успешној церемонији потписивања Меморандума.

 

– Заиста сам почаствован што сам данас са вама, рекао је на почетку свог пригодног говора Ћон-Хи Ким, из Кјунгшиг Холдинга. – Наша компанија од 1985. године бави се производњом компоненти за аутомобиле, а од данас смо и у Смедеревској Планци. То значи да ћемо од данас сви заједно радити на томе да изградимо фабрику, као што ће наш заједнички труд бити значајан за њено будуће пословање. Верујем да ће фабрика бити изграђена до следеће године, и да ће потом почети производња. Наша је култура другачија од ваше, али спремни смо да се, овде, у Смедревској Планци, уклопимо, рекао је Ћон-Хи Ким.

 

Присутнима се, кратким поздравним словом, обратио и генерални диретор КОТРЕ, Сунг Ги Ли: – Као директор КОТРЕ, потрудићу се да доста послова доведем у Србију. Изградњу фабрике у Смедеревској Паланци видим као велики успех. Надам се да ће изградња ове фабрике позитивно утицати на развој економије у Србији, али и на односе између Србије и Кореје. Надам се да ћемо се поново видети на отварању фабрике, у априлу наредне године.

 

На крају церемоније говорио је министар привреде у Влади Републике Србије, Горан Кнежевић:

 

– Одавно нисам видео оволико позитивних осећања. И зато, као и председник општине Никола Вучен, и ја имам позитивну трему. Зато верујте да је ово што говорим – из срца. Најпре морам да све присутне поздравим у име председника, Александра Вучића, у име Владе Републике Србије, Министарства привреде и Развојне агенције Србије. Ово је велики дан за општину, за људе који овде живе. Долазио сам у Смедеревску Паланку више пута, и веома добро сам упознат са ситуацијом, јер смо на седницама Владе врло често расправљали управо о овој општини. Све оно најгоре што може да се деси једној локалној самоуправи, догађало се вама у Смедеревској Паланци. О дуга у буџету, дуговања јавним предузећима, до неисплаћених плата, неуспеле приватизације у „Гоши“… Све што је могло да иде по вашим леђима, ишло је по вашим леђима. Такође, упознат сам и са активностима локалне сампоуправе од 2016. године, са напорима како да се општина консолидује и како да Смедеревска Паланка крене напред. И, као што се у животу сваки рад исплати, и овде се рад локалне самоуправе исплатио. Као што је председник Вучић обећао, једна велика инвестиција дошла је у Смедеревску Паланку. Потписивање овог меморандума значи 700 радних места, значи 700 плата, значи 700 нових осмеха на лицима људи у Смедеревској Паланци, значи сигурну перспективу, и бољи живот. А тако је у целој Србији. Од 2012. године, која је била катастрофична, када је отпуштено скоро 400.000 људи, и када је држава била пред банкротом, успело нам је за седам година запослимо 700.000 људи. Стопа незапослености је пала са 26 процената на 9, 5 процената, а тим темпом ће се и наставити. Самим тим, расту и плате у Србији. Сетите се, 2012. године у Србији, просечна плата била је 331 евро, а у децембру 2019. просечна плата је била 508 евра. Значи скоро 50 посто већа плата у еврима, у чврстој валути, уз стабилан  курс евра. Дакле, у Србији се много ствари покренуло. И биће још боље. Сигурно сте чули за амбициозан план „Србија 2020-2025“, у који ће бити уложено 14 милијарди евра у наредних пет година, како би се повећао стандард наших грађана. Пре свега биће уложено у инфраструктуру, у путеве, водоводе, канализацију, како би народ и у мањим насељима живео боље и квалитетније. Предвиђено је да просечна плата 2025. године буде 900 евра, а просечна пензија 440 евра. Сада неко може рећи да је то превише амбициозно, али верујте да није. Радићемо на побољшању нашег пословног амбијента, и доводићемо инвеститоре, отварати нова радна места, радити на инфраструктури, омогућићемо да наши грађани живе много боље и квалитетније – рекао је министар Кнежевић, и на крају свог обраћања, како је рекао, „малу тајну“ – да ће у блиској будућности још једна велика инвестиција доћи у Смедеревску Паланку.

 

Председник општине, Никола Вучен, доделио је захвалнице, министру Горану Кнежевићу, амбасадору Републике Кореје, Хјонг-ћан Чеу, генералном директору КОТРЕ, Сунг Ги Лиу, Михаилу Павловићу, саветнику за економске односе КОТРЕ, Ћон Хи Киму, директору Кјунгшин Холдинга, Ђе Кон Соу, из Кјунгшинг Кејбл Еуропе, госпођици Ђи Хе Вон (Кјунгшин Холдинг), Санг Јонг Хану (Кјунгшинг Кејбл) и Предрагу Деретићу, саветнику за инвестиције Развојне агенције Србије.

Потписивању Меморандума претходили су састанци председника општине са амбасадором Републике Кореје, представницима Кјунгшин Групе и министром Кнежевићем.

Kјунгшин Kејбл ко, Лтд. је једна од компанија која припада Kјунгшин Групи, која производи ауто-делове и испоручује их, углавном, компанијама Хјундаи и Kиа Моторс.

Главна пословна област ове компаније проширена је са аутомобилских и индустријских жица и каблова на производњу ауто-делова за високонапонска и нисконапонска електрична возила, у складу са новим трендовима у ауто индустрији. Kјунгшин Група је проширила своје пословне активности и данас поседује пословне локације широм света, у САД, Пољској, Kини, Мексику, Индији, Хондурасу, Kамбоџи, итд.

До сада је главно тржиште из Kјунгшин Групе било у Републици Kореји и Kини, након чега се пословање проширило и у многе друге области. Од 2018. године почело је пословање  у Европи, на чијем је тржишту Компаније све заступљенија, и то је главни разлог зашто Kјунгшин Група жели да направи чвориште за Европу у Србији.

Фабрика у Смедеревској Паланци имаће најмање 700 запослених, а у њену изградњу биће уложено 20 милиона евра.