ПОСЕДЊИХ ПЕТ ДАНА ВАКЦИНИСАНО ОКО 1500 ГРАЂАНА БЕЗ ПРЕТХОДНОГ ЗАКАЗИВАЊА

Иминизација грађана без претходног заказивања тече уредно већ пети дан. Просечно се дневно апликује до 300 вакцина на пунктовима у селима и у граду, навео је директор Дома здравља, др Милан Матејић. У последњих пет дана подељено је више од 1500 доза кинеских вакцина грађанима без претходног заказивања.
Наредних дана очекује су нове испоруке вакцина, па ће планирана имунизација грађана по селима кинеском вакцином бити одлажемо до дана када нове дозе пристигну, рекао је Матејић. -Заинтересовани мештани Церовца, Мраморца и Башина, као и Баничине и Стојачка, сутра се могу уписати у списак на планираном пункту за вакцинацију у свом селу. Када буде стигла испорука нових доза, грађани ће бити позвани да приме вакцину у Смедеревској Паланци. Исто важи и за мештане Мале Плане чија је вакцинација била планирана за четвртак, 15. април, истакао је др Матејић.
Од сутра, вакцинација без заказивања ће се обављати само на главном вакциналном пункту у граду, британском вакцином. Др Матејић је објаснио да је то вакцина која је такође изузетна и реално најбрже ствара имунитет у односу на све остале вакцине, те је неоправдано дезавуисана у јавности. Од британске вакцине се задовољавајући имунитет ствара већ 4 недеље након прве дозе. Он је позвао све заинтересоване да без заказивања дођу на главни вакцинални пункт и вакцинишу се.
Иначе, епидемиолошка ситуација, по оцени стручњака, у општини показује благу тенденцију смиривања.Број позитивних на нивоу је око 90% у односу на број који имамо већ више од месец дана уназад, те смањење од десетак процената нема статистички значај. И даље морамо бити опрезни, држати одстојање, носити маске и смањивати контакте са људима са којима их не морамо имати.
Иначе, држава је прошле недеље обезбедила домовима здравља значајне количине специфичног антивирусног лека „фавипиравир“, који се већ ординира одмах по јављању у ковид амбуланту пацијентима којима тај лек следује по индикацијама.

Leave a Reply

Your email address will not be published.