ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Данас је у општини Смедеревска Паланка потписано 136 уговора са грађанима који су на конкурсу за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа, станова и стамбених зграда оставрили право на субвенционисана средства.
За реализацију енергетске ефикасности на подручју општине, заједничким пројектом, Министарства рударства и енергетике и локалне самоуправе издвојено је 18 милиона динара.
За замену столарије субвенционисана средства у укупном износу од око 9 милиона и 700 хиљада, ће добити 81 домаћинство, за изолацију зидова за 10 домаћинстава издвојено је 2 милона динара, за изолацију зидова и таваница 3 домаћинства добиће 927 хиљада динара, за замену котлова укупно је предвиђено нешто више од 2 милиона и 200 хиљада за 25 домаћинстава и за уградњу котлова и централно грејање за 17 кућа и станова располагаће се са око 2 милиона и 950 хиљада динара.
Присутним грађаним аобратио се председник општине, Никола Вучен.

-У ово време енергетске кризе, и честих најава свега онога што се може десити у току ове зиме, не због тога што држава Србија нешто није урадила, већ зато што постоје фактори на које Србија не може да утиче – ми се трудимо да на овај начин, пратећи политику Владе Републике Србије и ресорних министарстава, одговорно трошимо енергију, реализацијом оваквих програма које спроводи Министарство рударства и енергетике.

Ово је део једне целокупне енергетске политике, и не само енергетске ефикасности коју општина у сарадњи са министарством рударства и енергетике спроводи, него и када је реч о очувању животне средине и развоју еколошке свети.
Држава је свесна да наши суграђани не могу самостално да улажу у енергетску ефикасност, и зато се овај програм спроводи заједничком сарадњом државе и јединице локалне самоуправе. Не треба посебно да истичем да ће ваши рачуни за топлотну енергију и струју након спровођења ових мера, бити нижи чак за 25 до 30 процената, рекао је Вучен.

Општина Смедеревска Паланка, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, у протекле две године уложила је преко 100 милиона динара у мере
енергетске ефикасности, а током прошле године 183 домаћинства паланачке општине је било обухваћено пројектом замене столарије у домаћинствима.
Од нешто више од 23 хиљаде домаћинстава колико броји општина Смедеревска Паланка, рачунајући стамбене зграде и индивидуално становање, укупно за две године мерама енергетске санације обухваћено је 319 домаћинстава.

Leave a Reply

Your email address will not be published.