ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА 15 НОВИХ СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ

Смедеревска Паланка, 26. мај 2020.

На локацији Влајића Брдо у Смедеревској Паланци данас је свечано положен камен-темељац, за изградњу 15 станова, намењених за избеглице и инерно расељена лица која живе на територији општине Смедеревска Паланка.

Свечаном почетку изградње станова присуствовали су Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса сталне интеграције извеглица Владе Републике Србије, Бранко Ружић,  министар за државну управу и локалну самоуправу, Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка, Александра Ђорђевић, представница OЕBS и UNHCR-a, и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције.

– Ова свечаност је само једна од многих у серији догађаја у оквиру Регионалног стамбеног програма, којима неколико година уназад имам част да присуствујем. Прошле недеље смо отворили две зграде, са двадесет станова у Ваљеву, и пет станова у Крупњу, а данас у Смедеревској Планци започињемо израдњу 15 станова, чији је завршетак планиран за крај јануара ове године  – рекао је Ивица Дачић непосредно пре полагања камена-темељца, и наставио: – напредак овог програма је наш заједнички успех, и потрврда наше посвећености на реализацији постигнутих договора о интергацији избеглица. Почетак радова, који данас обележавамо, у том смислу је и почетак реализације нашег обећања о стварању услова за бољи живот наших суграђана,  који су били приморани да се иселе из својих завичаја. Подпројекат 9, у оквиру кога ће бити изграђени поменути станови, вредан је више од 25 милона евра, и предвиђа изградњу укупно 1080 стамбених решења.

Први потпредседник Владе је посебно захвалио бројним донаторима и сарадницима – Комесаријату за избеглице и миграције, OЕBS-у и UNHCR-у,  Банци за развој Савета Европе, и локалним самоуправама на чијој територији се овај пројекат реализује:

– Изражавам захвалност Општини Смедеревска Паланка,  и њеном председнику Николи Вучену, на њиховом доприносу, уз очекивање да ћемо се ускоро поново срести на овом месту, како бисмо обележили успешан завршетак радова и усељење у станове, рекао је Дачић, нагласивши да је Србија дуго и упорно радила на стамбеном програму и решавању проблема избеглица, за шта је, између осталог, добила и међународне похвале:

– Реализација пројекта  представља  хуманитарну и моралну обавезу за државу Србију, па је сасвим сигурно да ће Влада Републике Србије наставити да подржава Регионални стамбени програм, док све избегличке породице не буду трајно збринуте – рекао је између осталог Ивица Дачић.

Поздрвљајући госте, и државног секретара у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, Бојана Стевића, који је био спречен да присуствује данашњој свечаности, Никола Вучен, председник општине, истакао је значај реализације овог пројекта за локалну самоуправу:

– Веома је значајно што ћемо изградњом ових 15 стамбених јединица  у  Смедеревској Паланци допринети да животни проблеми наших суграђана, који годинама имају статус избеглица, буду превазиђени. Овим ће, коначно, бити решено њихово стамбено питање. За нас, у локалној самоуправи, то је једно од најважнијих социјалних питања. Петнаест породица у Смедеревској Паланци имаће свој дом. Ово није први пројекат који се реализује у нашој општини у оквиру Регионалног стамбеног пројекта,  који се  финансира средствима Европске Уније. Као локална самоуправа,  већ смо учествовали у четири компоненте овог пројекта. Откупљено је 12 сеоских кућа, изграђена су три монтажна стамбена објекта, обезбеђен је грађевниски материјал за 6 породица, у износу од по 9 хиљада евра. Данас почињемо изградњу 15 стамбених јединица, како бисмо обезбедили још 15 породица. Захваљујем Комесаријату за избеглице, министру Дачићу, и надам се да ћемо успешно реализовати овај пројекат, као и предходне – рекао је Вучен и најавио да ће преко пута станова бити изграђено и дечије игралиште, које ће бити отворено у исто време када станарима буду додељени кључеви.

 

У име OЕBS-а и UNHCR-а, пригодним речима почетак радова поздравила је Александра Ђорђевић, а у име Комесаријата, главне институције за спровођење Регионалног стамбеног програма, говорио је Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције:

 

– Захваљујем свим људима у Паланци, а посебно локалној самоуправи, зато што су имали разумевања за потребе ових људи. Ја мислим да нигде краћи рок за изградњу нисмо имали. Ако планирамо да се видимо за мање од осам месеци од овог тренутка, то је знак да ту све добро ради, рекао је Цуцић, истакавши да му је драго што каменом-темељцем у Паланци отпочиње циклус који треба да донесе преко 1200 стамбених решења, после више од 4.200 избеглицама већ додељених станова и кућа.

 

Први бетон у темељ будуће зграде положио је Ивица Дачић, а затим су то учинили и други присутни гости, и домаћини.

 Регионални стамбени програм (РСП) представља заједничку иницијативу Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије. Циљ Програма је давање свеобухватног доприноса решавању проблема дуготрајног расељавања најосетљивијих избеглих и расељених лица, насталих након сукоба на територији бивше Југославије у периоду од
1991.-1995. године, укључујући интерно расељена лица у Црној Гори од 1999. године, пружајући им трајна и одржива решења за стамбено збрињавање.

Донатори средстава су Европска Унија, Сједињене Америчке Државе, Немачка, Норвешка, Швајцарска, Италија, Данска, Турска, Луксембург, Шпанија, Кипар, Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка.

Регионални стамбени програм се финансира из донаторских средстава којима управља Банка за развој Савета Европе.

Leave a Reply

Your email address will not be published.