ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ ПОШТОВАЊА ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА

Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 најоштрије осуђује кршење епидемиолошких мера које је уочено у појединим јединицама локалне самоуправе током претходног викенда.

На ванредној седници Кризног штаба, затражен је повећан инспекцијски надзор, с обзиром на то да је у овом тренутку,  кршење мера потпуно недопустиво.

Кризни штаб упутио је писма свим градоначелницима и председницима општина у којима их подсећа на то да су дужни да обезбеде поштовање свих епидемиолошких мера на својој територији, без изузетка и да било каквог толерисања непоштовања мера неће бити.

Уколико уоче макар и минимално непоштовање превентивних мера, надлежни органи су у обавези да поступају у складу са законом и такво понашање санкционишу.

Ово се поготово односи на организаторе различитих догађаја широм Србије, чија је обавеза да обезбеде све услове како здравље грађана не би било угрожено.

Стога ће, Влада Републике Србије задужити Министарство здравља и МУП да у сарадњи са Координационом комисијом за инспекцијски надзор и инспекцијским службама јединица локалне самоуправе појачају контролу поштовања мера и да направе план заједничких контрола поштовања свих важећих епидемиолошких мера.

Сви грађани Србије који уоче непоштовање превентивних мера то могу пријавити путем јединственог Контакт центра за инспекције и то посредством портала www.inspektor.gov.rs или позивом на број телефона 011/63-50-322 .

Закони Републике Србије, као и сви протоколи о спровођењу епидемиолошких мера, које је израдио Кризни штаб, недвосмислено утврђују начине на који се догађаји могу организовати и око њихових поштовања не сме и неће бити никаквих компромиса.

Број заражених и хоспитализованих, као и број прегледа у претходних неколико дана пружају нам разлоге за оптимизам, али никако за опуштање.

Свако неодговорно понашање у данима пред нама јасно ће се одразити у статистичким бројкама кроз две или три недеље, што је свакако сценарио који желимо да избегнемо.

Излазак одређених здравствених установа из ковид система после дуго времена даје прилику здравственим радницима да се макар мало одморе пред јесен.

Свако масовно окупљање без поштовање превентивних мера, неодговорно понашање и неношење маски у затвореним просторима представља, поред угрожавања сопственог здравља, здравља других људи и непоштовања закона, својеврсно непоштовање здравствених радника који су понели највећи терет борбе против коронавируса.

Влада Србије још једном апелује на све грађане да поштују све донете мере зарад сопственог здравља и здравља својих најближих. Једина сигурна и до данас доказана заштита од коронавируса је поштовање превентивних мера.

Свако одступање или непоштовање мера нас удаљава од циља, а то је коначна победа над коронавирусом што ћемо успети једино уз висок ниво дисциплине у одговорности.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.