ПРВИ ПУТ У ШКОЛИ У БАШИНУ ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ

У селу Башин, у ОШ “Милија Ракић”, општина Смедеревска Паланка први пут је отворено одељење предшколског програма ПУ “Чика Јова Змај”. Тренутно је уписано седам предшколаца од којих су две девојчице из села Сепци, општина Рача.
Поводом Светог Саве, школске славе, председник општине, Никола Вучен данас је посетио школу у Башину у чијем саставу се налази одељење предшколског програма ПУ “Чика Јова Змај”.

-Славећи Савиндан, ми прослављамо једног српског светитеља, али истовремено славимо идеју народног просвећења, зачету у делу Светога Саве, идеју, коју су вековима надограђивали други велики српски просветитељи. Знање и просвећеност представљају сигурну брану и ослонац и у наше време, овим речима председник општине, Никола Вучен, данас је, на дан Светог Саве, поздравио колектив Основне школе “Милија Ракић” у издвојеном одељењу у Башину. У овој школи, поред одељења ученика од првог до четвртог разреда, од недавно је оформљено одељење предшколског припремног програма. Локалне самоуправа, у сардањи са ПУ “Чика Јова Змај и ОШ “Милија Ракић” из Церовца, обезбедили су средства и све неопходне услове како би се реализовала настава за предшколце.

– На сваки могући начин трудили смо се да обезбедимо овакав простор за предшколце из овог дела општине. Уз помоћ директора школе у Башину успели смо да обезбедимо простор. Ова учионица је опремљена по свим стандардима предшколског програма и образовања, и услови су се у потпуности стекли да деца овде проводе време квалитетно. Иначе, услови у овој школи су у потпуности осавремењени и можда бољи него у градским школама. Надам се, да ми неће замерити директори градских образовних установа, али услови у сеоским и градским школама морају бити изједначени, изјавио је Вучен.

Он је апеловао на родитеље деце из сеоских средина, да будуће ђаке уписују у своје сеоске основне школе. Из досадашње праксе може се закључити да многи родитељи децу возе у град, сматрајући да тамо имају боље услове за рад што у пракси није тако. –У великој мери се боримо да сеоске средине имају што боље услове за живот, и циљ нам је да млади остају да живе на селу. Сасвим је нормално и природно да деца из тих средина похађају школе у свом месту. Услови у сеоским школама , као што сам рекао, можда су и бољи него у градским, а ако наставимо да уписујемо децу у градске средине и занемарујемо села, почеће да нам се затварају сеоске школе, нагласио је председник.

Дирекрорка ПУ “Чика Јова Змај”, Гордана Јанојлић, истакла је да је одељење предшколског програма у школи у Башину, отворену уз сагласност Министасртва просвете Републике Србије. -Ово је пример добре праксе сарадње предшколске установе, основне школе и локалне самоуправе. Ове деца проводе време у савремним условим и наставиће школовање у својој средини, рекла је директорка.

Директор школе, Милош Маринковић пожелео је срећну школску славу свим ученицима и колегама. Том приликом је истакао да сеске школе у нашој општини ни у чему не мањкају у односу на градске, и да је школовање од предшколског програма до осмог разреда најважнија стратегија образовања. –Ово што смо ми реализовали са предшколском установом је добар пример квалитетног образовања који желимо да негујемо у сеоским срединама.

Месна заједница обезбедила светосавске пакетиће за све ученике ове школе.
Председник је на крају истакао да локална самоуправа, улаже у модернизацију школа, подстиче ученике да остварују што боље резултате током школовања и студирања , ствара услове да по завршеном образовању наставе да раде у свом месту, и тако допринесу непрекидној спирали просвећења и обогаћују културни амбијент средине у којој живимо. Ученицима и учитељима, наставницима и професорима, као и свим грађанима пожелео је срећан празник.

Leave a Reply

Your email address will not be published.