ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ УРУЧИО УГОВОРЕ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ И НОВО ЗАПОШЉАВАЊЕ

Председник општине Никола Вучен данас је уручио уговоре  незапосленим суграђанима за самозапошљавање и ново запошљавање.

Уговори су додељени на основу јавних позива Општине Смедеревска Паланка  и Националне службе за запошљавање, за шта су опредељена укупна финансијска средства у износу од 11.764.705,88 динара. На тај начин, кроз директну финасијску подршку послодавцима и незапосленим лицима, биће запослено 34 незапослених лица са евиденције смедеревске НСЗ.

Данас је ручено укупно 34 уговора, за 11 послодаваца који запошљавају 13 лица и за 23 лица која су основала своје предузетничке радње.

Председник општине, Никола Вучен рекао је да је општина Смедеревска Паланка до пре неколико година  бројала преко четири хиљаде незапослених лица на евиденцији завода за запошљавање. -Са поносом могу рећи да се тај број преполовио. Радили смо на отварању радних места, довођењу инвеститора и то се исплатило. Наравно да нисмо задовољни, циљ нам је да тај број буде још мањи. Ако упоредимо податке из августа прошле и ове године, број незапослених се смањио за око 20 одсто, истакао је Вучен.

Општина Смедеревска Паланка први пут учествује у неком од програма Националне службе за запошљавање. У јануару ове године први пут је основан Локални савет за запошљавање. -Јако ми је драго што људи са пуно ентузијазма виде себе у сопственим пословима, а то је нешто што је најбитније за успех и могућност да се осамостале. Следеће године Општина планира да определи још већа средства, с обзиром на показано велико интересовање наших суграђана, рекао је председник општине.

Вучен је нагласио да је у оквиру овог пројекта општина Смедеревска Паланка  издвојила је  6 милиона дунара за програме самозапошљавања и новог запошљавања што ће, према његовим очекивањима, смањити незапосленост на подручју  општине, а уједно и да помогне незапосленим лицима да покрену посао у којем виде себе. 

Александра Богић у име Националне службе за запошљавање у Смедереву изразила је задовољство када је реч о сардањи са општином Смедеревска Паланка, с обзиром на то да је ово први пут да у овој локланој самоуправи реализован овакав заједнички пројекат.  Она је истакла да је општина имала слуха за новим запошљавањима и да је пружила могућност својим суграђанима да лакше дођу до запослења.  -Ова сардања ће се наставити и то ми је посебно драго, истакла је Богић.  

За субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих издвојено је укупно 3.921.568,63 динара од којих је 2.000.000,00 издвојила Општина и 1.921.598,63 динара издвојила Национална служба за запошљавање. Опредељена средства ће омогућити да 17 лица са евиденције Националне службе-испоставе Смедеревска Паланка заснује радни однос.

Додељује се у једнократном износу од 200.000,00 динара, односно 240.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом.

 

За субвенције за самозапошљавање издвојено је укупно 7.843.137,25 динара од којих је 4.000.000,00 издвојила Општина и 3.843.137,25 динара издвојила Национална служба за запошљавање. Опредељена средства ће омогућити да 26 незапослених лица са евиденције Националне службе- испоставе Смедеревска Паланкаоснују своје предузетничке радње.

Додељује се у једнократном износу од 300.000,00 динара, односно 330.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.