ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА “ШКОЛСТВО У АЗАЊИ” ПРЕД ПАЛАНАЧКОМ ПУБЛИКОМ

У препуној сали Општине данас је одржана промоција монографије Жарка Талијана „Школство у Азањи“. Присутне је поздравио председник општине Никола Вучен који је том приликом рекао да је у књизи Жарка Талијана, забележено све о школству у Азањи, Влашком Долу, Вином Долу и Грчцу као и о издвојеним одељењима у засеоцима.

„Ова темељна књига Жарка Талијана, је веома важан део културе нашег краја а и културе Републике Србије. Жарко је на овај начин школство у Азањи и живот једног села спасио од заборава, реако је Вучен.

Књига је, како је сам аутор рекао, сведочанство каквим се крупним и утицајним корацима образовање развијало из Азање као највећег села у Србији кроз остале средине Шумадије и Паланке и села централне Србије. Годинама је стрпљиво сакупљао грађу за ово дело, служећи се заборављеним списима професора, али и школским свескама и лексиконима ђака које је проналазио у старим кућама азањских породица.
О књизи су, поред аутора, говорили др Милан Матејић, др Немања Девић, Никола Лазић и Зоран Колунџија директор издавачке куће Прометеј из Новог Сада.

Leave a Reply

Your email address will not be published.