ПРИСТУП ЗДРАВСТВЕНИМ ПОДАЦИМА ПРЕКО ПОРТАЛА И МОБИЛНЕ АПЛИКАЦИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је  да ће грађани убудуће путем портала еЗдравље или мобилне апликације моћи да по први пут приступе делу својих здравствених података из здравствених установа које су до сада интегрисане.

Брнабић је у Влади Србије, где је заједно са министром здравља Златибором Лончаром присуствовала презентацији приступа здравственим подацима пацијената путем поменутог портала и мобилне апликације, објаснила да ће подацима преко портала моћи да се приступи већ од данас, а за неколико дана то ће бити могуће и путем мобилне апликације.

Она је навела да сада изабрани лекари, путем информационих система које користе у свакодневном раду, могу приступити здравственим информацијама својих пацијената из других здравствених установа.

Ово је велики, али само први корак у комплетној дигитализацији здравства, оценила је премијерка и додала да је до сада у систем увезано 70 одсто здравствених установа.

У систем ће бити увезане и приватне здравствене установе, рекла је премијерка, нагласивши да се у историји Србије никада више није улагало у здравство и да се у последњих неколико година у обнављење и изградњу инфраструктуре у здравству улаже нешто више од једне милијарде евра.

Leave a Reply

Your email address will not be published.