САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Општински штаб за ванредне ситуације у Смедеревској Паланци, одржао је 13. фебруара хитан састанак, на коме су донете одлуке у циљу предузимања превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору.
Од почетка фебруара, на територији Републике Србије евидентирана су 1.492 пожара на отвореном. На подручју општине Смедеревска Паланка током првих тринаест дана овог месеца, ватрогасно-спасилачка јединица је инетрвенисала пет пута, због пожара на отвореном, што је више него у истом периоду претходне године.
Имајући у виду да почиње период спаљивања стрних усева (стрњике), Општински штаб за ванредне ситуације апелује и моли пре свега пољопроивредне субјекте, правна и физичка лица, да не спаљују биљне остатке и смеће на отвореном простору, јер тиме могу да изазову велику штету и угрозе јавну безбедност. Такође, Општински штаб за ванредне ситуације подсећа да је забрањено ложење ватре у шуми, изузев на посебно означеним местима, и да су запрећене строге новчане казне за поменута дела.
Инспектори Општине Смедеревска Паланка и чланови Стручно-оперативног тима за заштиту од пожара, у сарадњи са Ватрогасно-спасилачком јединицом МУП-а Србије, спроводоиће у нареднмом периоду појачану контролу, а против правних и физичких лица која се оглуше о овај апел, биће поднете одговарајуће пријаве.

Leave a Reply

Your email address will not be published.