САОПШТЕЊЕ ПАЛАНАЧКОГ ДОМА ЗДРАВЉА ПОВОДОМ ПОКУШАЈА ИЗНОШЕЊА НЕИСТИНА НА РАЧУН ОВЕ УСТАНОВЕ

Руководство Дома здравља у Смедеревској Паланци издало је саопштење за јавност поводом изношења неистина на рачун ове здравствене установе од стране, као је наведено у саопштњу, познатих и непознатих појединаца који се скривају из лажних профила на друштвеним мрежама. Саопштење за јавност преносимо у целости:
„Уназад дужи период, на друштвеним мрежама и у медијима, видимо бројне покушаје изношења неистина на рачун Дома здравља Смедеревска Паланка, а то што се то чини и по питању најбаналнијих ствари, може да потврђује претпостављену лошу намеру коју појединци, а међу њима и поједини запослени у овој установи, имају према Дому здравља.
Оправдано сумњамо да се појединци користе оваквим средствима како би дезавуисали Дом здравља Смедеревска Паланка, те тако ставили у сенку све позитивне вести о резултатима које је постигао Дом здравља Смедеревска Паланка уназад две године, од када се и општина Смедеревска Паланка активније укључила у унапређење примарне здравствене заштите.
Већина „оптужби“ познатих и непознатих појединаца (скривених иза лажних профила на друштвеним мрежама) односе се на Извештај Државне ревизорске институције која је вршила ревизију пословања Дома здравља за 2020. и 2021. годину.
Према извештају Државне ревизорске институције, Дом здравља је једна од најбоље рангираних здравствених установа, упркос томе што постоје процедурални пропусти у раду. Овакви пропусти најчешће настају услед сталне измене законских прописа у области финасијског пословања, па је некада за примену тих прописа потребно прилагођавање.
Улога извештаја је искључиво саветодавна и све сугестије у промени начина пословања на нивоу дома здравља имају форму препорука, а извештај ДРИ свакако није негативан. Напротив, за нас су препоруке веома битне, јер нам помажу да усвојимо новине и финансијско рачуноводственој области.
У току самог поступка ревизије ДРИ даје мере које треба предузети како би се пословање унутар дома здравља свело на оквир доброг финансијског пословања. Ово истичемо из разлога што је читав низ мера предочених дому здравља импленентиран управо у току поступка ревизије и већину препорука смо већ применили.
Са стручног аспекта, извештај Државне ревизорске институције за дом здравља не само да није коначан, него и спада у ред такозваних модификованих извештаја. Овакав извештај значи да је дом здравља у својим финансијским извештајима истинито и објективно приказао пословање, те да ће, стручно речено уз корекције одређених позиција са аспекта рачуноводства и процедура, коначна реч Државне ревизије највероватније бити позитиван извештај. Све установе коригују свој рад на основу препорука ревизије и то је јадан сасвим уобичајен процес, стоји у саопштењу Дома здравља.

Leave a Reply

Your email address will not be published.