СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА НАЈБОЉИ ПРИМЕР НА УНАПРЕЂЕЊУ ПОЛОЖАЈА РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Канцеларија за инклузију Рома и Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог организовали су у овог викенда, у Врднику, Семинар о женском активизму.
Kанцеларија за инклузију Рома Војводине реализује пројекат „100 ЗА БУДУЋНОСТ“ у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог и партнерима на пројекту Центар за развој ромске заједницe”Амаро Дром”, финасиран од стране Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).
Учешће на семинару узео је и председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен.
На овом скупу општина Смедеревска Паланка представљена као једна од најбољих позитивних примера у пракси у области унапређења положаја ромске националне заједнице. На семинару о женском активизму који је одржан у организацији Канцеларије за инклузију Рома и Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог наглашен је значај ромског женског активизма као и укључивање ромкиња у све друштвене токове.


-Председник Александар Вучић последњих година уложио је велике напоре да обезбеди институционалне,стратешке и правне оквире за унапређење положаја ромске националне мањине као других маргинализованих група, и пружи свима једнаке услове живота на територији читаве Србије. Уз велику подршку Владе Републике Србије, ресорног министарства као и националног савета ромске националне мањине на чијем је челу Далибор Накић, наса општина је успела да постигне резултате који су препознати као најбољи у Србији. Ови резултати нас обавезују да наставимо још више да радимо и обезбедимо још боље услове живота за све грађане наше опстине, рекао је Вучен приликом свог излагања о постигнутим резултатима у општини Паланка.
Општи циљ пројеката усмерен је на оснаживање Ромкиња за активно учешће у друштву. Активности су усмерене на повећање вештина и знања Ромкиња да постану активисткиње у својим заједницама и учествују у креирању локалних и националних политика које су усмерене на Роме/Ромкиње, као што су образовање, запошљавање, становање, здравствена заштита, људска права, дискриминацију и мере социјалне политике, програм развоја заједнице и локалне услуге и активно учешће у својим заједницима и шире.
Пројекат ће унапредити сарадњу и развијати партнерства међу Ромкињама, организацијама и државним институцијама релевантним за људска права и родну равноправност кроз едукативне сесије, интеракцију и размену њихових искустава, изазова и могућих решења.

Leave a Reply

Your email address will not be published.