ТАНЈУГ: СА КОРЕАНЦИМА ПАЛАНКА ПОНОВО ПОСТАЈЕ ИНДУСТРИЈСКИ ЦЕНТАР

Председник општине, Никола Вучен, јуче у изјави за Агенцију Танјуг говорио о инфраструктурним радовима, реконструкцији болнице и изградњи јужнокорејске компаније у Смедеревској Паланци.

Фабрика јужнокорејске компаније Кјунгшин кејбл  у Смедеревској Паланци је завршена, у постројење које ће од марта запошљавати до хиљаду радника уносе се и монтирају машине, а већ су почели и разговори за посао.

За само четири и по месеца, на плацу где је била планирана регионална депонија за Велику Плану, Смедеревску Паланку и Рачу, изграђена је у потпуности фабрика која се простире на 20.000 метара квадратних, а председник општине Никола Вучен каже да ће то бити једна од најсавременијих фабрика у нашој земљи, која ће помоћи „граду који је био синомим за индустрију“, да опет буде познати индустријски центар у Србији, али и у региону.

Вучен за Тањуг оцењује да јужнокорејска инвестиција није само фабрика која ће запослити хиљаду радника, већ да она представља квалитетнију будућност за Смедеревску Паланку, за младе људе који желе да остану ту, оснују своје породице.

Сем фабрике Гоша, која је основана 1923. године, никада већа инвестиција није ушла у Смедеревску Паланку у овом обиму и капацитету радника, истиче Вучен и додаје да за то захвалност дугује председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије који су имали велику жељу да се Смедеревска Паланка поново покрене.

„До пре неколико година били смо најзадуженија општина у Србији, а последњих неколико година полако се то мења. Томе умногоме доприноси ова инвестиција“, каже Вучен.

Компанија „Кјунгшин кејбл“ је светска компанија која је препозната у аутомобилској индустрији, а неки од њихових главних коопераната су Хјундаји, ЛГ, Хемицал, Тесла моторс.

Углавном се баве производњом компоненти за електричне аутомобиле, а Вучен истиче да баш из тог разлога представљају будућност аутомобилске индустрије.

Сама инвестиција је вредна око 40 милиона евра, одређени део субвенција компанија је добила од државе Србије, а локална самоуправа је учествовала у изградњи недостајуће инфраструктуре која је била неопходна.

Према речима Вучена, осим канализационе инфраструктуре, урађена је и гасна инфраструктура и унутрашња саобраћајница.

„Заједно смо успели да доведемо оваквог инвеститора, конкуренција је била велика – седам земаља у Европи, 10 градова у Србији, али Смедеревска Паланка је победила“, истиче Вучен.

Локална самоуправа је уложила око 40 милиона динара за изградњу потпуно нове канализационе мреже у дужини од 1.200 метара, која ће како каже председник општине, значити и да део Смедеревске Паланке који никада није имао канализацију се прикључи на ту мрежу и тако се и тај проблем за становништво реши након 70 и више година.

Такође, локална самоуправа је уложила у унутрашњу саобраћајницу коју ће користити компанија и радници, али која ће и Смедеревској Паланци користити за неке нове потенцијалне стратешке партнере.

„Од регионалне депоније и сметлишта успели смо да направимо индустријску зону која ће у наредном периоду привлачити још доста и страних и домаћих инвеститора“, каже Вучен.

Навео је да су од тога да буду синоним за индустрију у последњих 20 година дошли до тога да се доста младих људи одселило, као и да је мала привреда стала и истакао да је то, нажалост, утицало да се незапосленост у тој општини повећа.

„Тренутно, према подацима Националне службе за запошљавање имамо више од 3.000 незапослених људи, али мислим да је та цифра већа. Нама је циљ да се млади људи врате у Смедеревску Паланку, а можда ће и неко из Београда који је на сат времена вожње наћи запослење овде“, навео је.

Сматра да је овај пример улагања у мале општине најбољи пример како држава располаже капацитетима и помаже малим општинама.

„Свакако ћемо сви радити на томе да се млади Паланчани врате и остану да живе и раде у својој општини. Смедеревска Паланка ће се у будућем периоду уз помоћ Владе Србије и државе, изградњу овакве инфраструктуре и инвестиција, развијати“, закључио је Вучен.

Leave a Reply

Your email address will not be published.