УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2022. ГОДИНУ- НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ И ПРОЈЕКТИ


На данашњој седници Скупштине општине Смедеревска Паланка усвојен је буџет за 2022. годину у износу од 1. 567.787.504 динара.  Буџет ће бити развојни. За уређење путне инфраструктуре планирано је преко 263 милиона динара,  преко 54 милиона за социјалну и дечију заштиту, средства су планирана за омладину и спорт, образовање, екологију, културу.

-У наредној години нас чекају нове инвестиције и пројекти. Такође, морамо  да завршимо и пројекте започете у овој години, и надам се да ће до краја марта све бити готово. Приоритет, нас у локаланој самоуправи, је да побољшамо квалитет живота људи у општини, као и младима који остају овде да живе. У наредној години чека нас реконструкција вртића, школа и гимназије. Гимназија чека на реконструкцију већ три године, али то ,свакако, није наша кривица, већ се због ситуације са пандемијом стало са многим сличним пројектима, реако је председник општине, Никола Вучену у изјави за медије.

Новина у буџету су средства за самозапошљавање. Планирано је око 6 милиона уз  додатних 6 које обезбеђује министасртво. Тиме ће се  створити услове за отварање додатних 30 до 40 нових радних места, наводи Вучен. Он је истакао да је прошле године издвојено је око 12 милиона динара за прворођене бебе у породици, и та пракса биће настављена и наредне године.

-Ми смо водећа општина у Србији по исплатама накнада за прворођено дете у износу од по 120.000 динара, истакао је он.

Одлука о смањењу цена боравка деце у вртићима за 50 одсто, такође је потврђена на седници Скупштине општине. Говорећи о томе, Вучен је рекао да ће та одлука помоћи родитељима и значајно утицати на њихов кућни буџет.

На самом почетку седнице, тајним гласањем, утврђен је престанак мандата члану Општинског већа, Филипу Танасковићу због подношења оставке, а на његово место изабран је Немања Палић.

На данашњој седници усвојен је предлог програма утврђивања грађевинског земљишта и комуналне инфраструктуре и донета решења о коришћењу субвенција ЈП „Паланка развој“, ЈП „Паланка“, ЈКП „Водовод“ и ЈП „Морава“. Поред остало, дата је сагласност на програм пословања Установе Културни центар, Архива „Верослава Вељашевић“, Библиотеке „Милутин Срећковић“, Народног музеја, као и решење на финансијски план ПУ „Чика Јова Змај“, Дома здравља и Центра за социјлани рад.

Leave a Reply

Your email address will not be published.