У ПАЛАНЦИ ОДРЖАНА ТРИБИНА “БУДИМО БЕЗБЕДИ”

У организацији општине Смедеревска Паланка и удружења „Будимо безбедни“ , у Великој сали Скупштине општине, одржана трибина о безбедности у саобраћају.

На трибини су говорили председник општине, Никола Вучен, начелница ПС у Паланци,Весела Јанићијевић,  помоћник командира ПС, Милош Михаиловић, директор филијале Дунав осигурања у Смедереву, Петар Новаковић и новинарка Пинка и председница удружења, Деа Ђурђевић која је пошле године доживела тешку саобраћајну несрећу.  

Председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен рекао је да локална самоуправа  улаже значајна средства у обнову путне инфраструктуре, безбедност у саобраћају и неопходну едукацију.

“До недавно наша општина је била препознатљива по небезбедности али обзиром да смо прошле године уложили преко милијарду динара у путну инфраструктуру захваљујући држави Србији и председнику постали смо пример како се подржавају мале локалне самоуправе. Производ те помоћи је податак да у 2020. Години на територији општине Смедеревска Паланка нема ниједан смртни случај међу учесницима у саобраћају”, рекао је он.

Помоћник командира полицијске станице, Милош Михаиловић рекао је да су најчешћи узроци саобраћајних незгода неприлагођена брзина, вожња под дејством алкохола и психоактивних супстанци, а чест узрок је и употреба мобилног телефона  у вожњи.

“Наше активности су усмерене на санкционисање најпре тих прекршаја. Битан је позитиван податак да у 2020. години у Смедеревској Паланци није било саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима. Ми ћемо наставити кроз акција да појачано вршимо контролу саобраћаја нарочито за прекршаји који су чести узроци незгода”, рекао је Михаиловић. Он је истакао и да је веома значајан технички преглед возила и едукација.

Трибине о безбедности у саобраћају Деа Ђурђевић  одржава  уз подршку Дунав осигурања јер, како и сама каже да пре несреће није била додатно осигурана, а испоставило се да је то изузетно значајно.

Деа Ђурђевић новинарка Пинка доживела је почетком прошле године стравичну саобраћајну несрећу, претрпела политрауму, прошла кроз више операција и три клиничке смрти, а сада као особа којој је несрећа променила живот покушава да наступањем у јавности подигне свест грађана о значају безбедности у саобраћају.

“Несрећа ми је променила живот, али сам срећна што сам жива и што могу да се борим да се што мање несрећа у саобраћају догађа на територији Србије”, рекла је Ђурђевић, која је после несреће остала 80 посто инвалид.

Како каже, после трибина где уз причу низом фотографија представи драматичну причу од несреће у којој је страдала до опоравка добија добре повратне информације од грађана Србије.

“Људи више обраћају пажњу, кажу да им је остала нека од мојих фотографија у глави, а кажу да су некоме скренули пажњу да промени понашање у саобраћају што мене чини изузетно срећном”, каже она.

Leave a Reply

Your email address will not be published.