У ПАЛАНЦИ СВЕЧАНО ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ НОВЕ ФАЗЕ ПРОЈЕКТА ПОВЕЋАЊА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Смедеревска Паланка, 22. јул 2022.

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, данас је у Смедеревској Паланци свечано доделила уговоре за 38 градова и општина изабраних на јавном позиву у оквиру Нацоналног програма енергетске санације објеката од јавног значаја у јединицама локалне самоуправе.

Пре ове свечаности, у сали Скупштине општине, градоначелници и председници општина из 38 локалних самоуправа потписали су уговоре о реализацији поменутог пројекта.

У обраћању за медије, министарка Михајловић је нагласила да је ово осми пут током претходних годину дана да се организују овакве пригоде, и да је Министарство рударства и енергетике, у том периоду, настојало да помогне, и грађанима и јединицама локалне самоуправе, у подизању енергетске ефикасности, како удомаћинствима, тако и у јавним објектима.

„Било је пуно сумњи и неверица, да ли ће држава стварно да обезбеди 50 процената субвенције, да ли ћемо заиста да помогнемо да људи постављају соларне панеле на своје кровове, да ли ћемо заиста помоћи да људи замене котлове, врата, прозоре – али се испоставило да смо у томе итекако успели. Не постоји град или општина у Србији која протеклих година дана није учествовала барем у неком од поменутих осам јавних позива.“

Министарка је закључила да данас вероватно не постоји домаћинство у Србији које није упознато са тим да Влада Србије, у сарадњи са локалним самоуправама, учествује у процесу побољшања енергетске ефикасности, у наведеним категоријама, и то са педесет процената од укупног рачуна.

„Са друге стране, у ово време енергетске кризе, и честих најава свега онога што се може десити у току ове зиме, не због тога што држава Србија нешто није урадила, већ зато што постоје фактори на које Србија не може да утиче – ми можемо да кажемо како се трудимо да одговорно трошимо енергију, реализацијом оваквих програма. 25. 000 домаћинстава је током последњих годину дана учествовало или учествује у пројекту подизања енергетске ефикасности. 2,7 милијарди динара  су Министарство, односно Влада Републике Србије, заједно са локалним самоуправама, издвојили да овај пројекат буде подигнут на ноге.“

Министарка Михајловић је истакла да је свакако значајно изградити пут или електрану, али да је подједнако важно да одговорно трошимо енергију:

„Држава је свесна да људи сами не могу да самостално, из својих буџета, улажу у енергетску ефикасност, и зато сви заједно радимо на томе: држава, јединице локалне самоуправе, које су веома одговорно приступиле овом процесу – и грађани.“

Потпредседница владе је изнела податак да Србија троши четири пута више енергије да би произвела једну јединицу друштвеног бруто производа,  у односу на све државе европске уније, а да домаћинства два пута више енергије троше по метру квадратном, него било које домаћинство у земљама ЕУ:

„Хтели смо да помогнемо људима да њихови рачуни за топлотну енергију и струју буду нижи, и сада већ та уштеда, у градовима и општинама где је овај програм реализован износи 25 до 30 процената. Хтели смо да помогнемо онима који поставе соларне панеле, да произведу електричну енергију, и да троше ту енергију коју су сами произвели – и тако имају ниже рачуне за струју. Али, на овај начин помаже се и држави Србији, да мање трошимо енергију која је толико драгоцена и да је у еколошком смислу више чувамо“, рекла је министарка, и најавила да ће убудуће конкурси бити објављивани на свака два до три месеца,и да ће у оним крајевима у којима локалне самоуправе имају сиромашне буџете, субвенције државе ићи и до 70 процената.

„Наше процене говоре да у наредне три године барем 45 процената домаћинстава у Србији може да учествује у овом пројекту и да на тај начин држава смањи потрошњу енергије бар на један пут више, у односу на земље европске уније – а данас смо већ на нивоу од два пута више.“

Зорана Михајловић је похвалила представнике локалних самоуправа за предан рад на реализацији пројекта, који је морао да буде изведен веома прецизно, и да су тиме учинили велику ствар за своје суграђане.

У име домаћина, председник општине Смедеревска Паланка, Никола Вучен, поздравио је присутне и истакао шта овај пројекат значи за паланачку општину:

„Овај пројекат потврђује да су у велики процес напретка, заштитни знак политике коју предводи Александар Вучић, равноправно укључени сви делови Србије, да је реч о истинском равномерном развоју.

Осим обнове привреде, значајан сегмент за даљи развој свих делова наше земље је уштеда енергије, како у домаћинствима, тако и у јавном сектору.

Када је реч о самој згради општине, у којој је организована данашња церемонија, у замену столарије и енергетску ефикасност уопште није улагано, још од времена када је овај објекат изграђен, скоро пуних 50 година. Верујем да је слична ситуација и у другим локалним самоуправама, чији су представници данас овде. Ако помислимо колико је енергије утрошено за пола века, односно каква ће уштеда бити остварена у наредном периоду, постаје нам јасан стварни значај реализације овог пројекта.

Енергетска ефикасност подразумева значајну уштеду за буџете локалних самоуправа, а то значи да ће та средства моћи да буду усмерена у даљи убрзани развој средина у којима живимо.

Смедеревска Паланка, домаћин данашњег догађаја, представља добар пример политике равномерног развоја, коју потврђује и данас потписани уговор са Министарством. Иако је реч о релативно малој општини, коју је претходна власт оставила опустошену, у огромним дуговима, општини у коју деценијама није улагално – захваљујући Влади Србије, а посебно председнику Александру Вучићу, наша општина је од банкротства постала просперитетно место, у коме се данас много боље живи, са перспективом још боље будућности.

У своје име, и у име становника наше општине, захваљујем потпредседници Владе, министарки Зорани Михајловић, на великом личном труду и поверењу, које потврђује чињеница да је данашњи догађај уприличен управо под нашим кровом.“

Вучен је подсетио да је општина Смедеревска Паланка, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, у протекле две године уложила преко 100 милиона динара у мере енергетске ефикасности, а да је само током прошле године 180 домаћинстава паланачке општине било обухваћено пројектом замене столарије у домаћинствима. Вучен је истакао да  је 18. јула расписан нови конкурс за спровођење мера енергетске ефикасности, санације кућа, станова, стамбених заједница – у замену столарије, фасаде, термоизолацију, замену котлова, радијатора, цевовода, топлотних панела, топлотних пумпи и колектора.

„Поздрављам колеге из 37 локалних самоуправа, и надам се да ће овај скуп бити прилика и за развој међусобне сарадње општина чији су представници данас гости Смедеревске Паланке.

Сигуран сам да ћемо се ускоро видети, неком сличном пригодом, овде или на неком другом месту у нашој лепој земљи, јер Србија је, већ деценију, велико градилиште“ – рекао је на крају свог обраћања председник општине Смедеревска Паланка.

У име општина које су данас потписале уговор, обратили су се председница општине Трстеник, Милена Турк, и Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

Leave a Reply

Your email address will not be published.