ЧИТАВ СЕТ МЕРА ЗА РОДИТЕЉЕ У ОПШТИНИ СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА

Општина Смедеревска Паланка настоји да подржи све суграђане равноправно, како би се унапредио квалитет свакодневног живота, а ту спадају и олакшице за кућни буџет, али и помоћ брачним паровима да се остваре као родитељи и породицама са више деце да она безбрижно одрастају, рекао је председник Општине Никола Вучен.

Како би свима, а посебно породицама са више деце било олакшано њихово одрастање, предвиђена је, како је рекао, за 50 одсто нижа цена за боравак деце у предшколским установама. То је уведено претходне године, наводи Вучен, а родитељи су то свакако осетили бар делимично као растерећење кућних финансија.

Према речима Вучена, Смедеревска Паланка може да се похвали чињеницом да има велики број деце у вртићима, као и да се, због попуњености капацитета и листе чекања, планира изградња новог објекта.

„Имамо велики број деце у вртићима, што је одлична вест којом можемо да се похвалимо. Неки од малишана и чекају на вртић и зато се надам да ћемо наредне године почети изградњу новог објекта“, рекао је Вучен.

Говорећи о деци као највећем богатству сваке локалне самоуправе, председник Општине је говорио и о помоћи коју Смедеревска Паланка пружа младим брачним паровима који се до сада нису остварили као родитељи.

„Ми се као локална самоуправа трудимо да максимално олакшамо и подржимо парове који желе да се остваре као родитељи. Зато смо донели одлуку да, мимо средстава која се издвајају на републичком нивоу, издвојимо додатна средства на локалном нивоу. Тако држава на пример, омогућава бесплатну вантелесну оплодњу, док наша општина покрива све трошкове за процедуре које томе претходе. Дакле, ми издвајамо новац за различите анализе и на тај начин помажемо“, рекао је он.

Према Вученовим речима, до сада је са територије паланачке општине 20 парова добило по више од 200.000 динара. Општина је обезбедила два милинома динара, а Министарство за бригу о породици и демографију још три, што је укупно пет милиона динара намењеним за ову врсту помоћи будућим родитељима, навео је Вучен.

Вучен је рекао да брига о будућим генерацијама не престаје са рођењем детета. Циљ општине је да подржи и помогне и оним родитељима који се одлуче да имају више деце, и то не само при њиховом рођењу, већ је циљ да им се омогући безбрижније одрастање, подршка током школовања итд.

Зато је донета одлука да од 1. јануара 2024. године родитељима које добију друго дете додатна подршка Oпштине буде 120.000 динара, најавио је Вучен.

Сет мера популационе политике успостављен 2021. године дао је добар резултат и зато је донета одлука да се са мерама настави и да се оне додатно унапреде. Зато смо одлучили да од 1. јануара 2024. године подржимо рођење и другог детета у породици са додатних 120.000 динара, рекао је Вучен.

„На списку за помоћ општине су нам и деца у предшколским установама, којима заиста обезбеђујемо добре услове, али и ђаци и студенти. Сваког децембра расписујемо и конкурс за младе таленте на који нам се сваке године пријави више од 600 младих суграђана који завршавају школе или тек почињу студирање у разним градовима. На све начине се боримо да сви буду равноправно заступњени и трудимо да средства у буџету, сходно томе, буду што већа“, закључио је Вучен.

Leave a Reply

Your email address will not be published.