ШАНСА ЗА МЛАДЕ – “МОЈА ПРВА ПЛАТА”

инистар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали обишао је данас компанију „Есенса“, која учествује у програму „Моја прва плата“, и том приликом разговарао са троје младих који су остварили своје прво радно искуство.

Мали је објаснио да је поменути програм Владе Србије усмерен ка томе да млади који заврше факултет или средњу школу добију могућност за своје прво радно искуство, што је обично и најтежи корак.

Он је најавио да ове године почиње други циклус програма „Моја прва платаˮ, те да је до 20. септембра рок за пријаву послодаваца на територији Србије.

Прошле године је 8.224 младих узело учешће и пронашло свој први посао у оквиру овог програма. Од тог броја, 90 одсто њих је рекло да ће овај програм препоручити својим пријатељима, а 80 одсто њих је било задовољно својим послодавцем и изразили су жељу да наставе да раде код њих, навео је министар.

Према његовим речима, овим је остварен изузетан успех јер је стопа незапослености међу младима 2012. године била виша од 50 одсто, а сада је приближно 21-22 одсто.

То је и даље већи проценат од просечне незапослености у Србији и на томе морамо да радимо. Зато крећемо са другим програмом ове године, објаснио је он и нагласио да ће бити повећан износ новца којим Влада стимулише послодавце.

За све оне који заврше средњу школу држава ће исплаћивати 22.000 динара, а за оне са завршеним факултетом 26.000 динара као помоћ за исплату плате, прецизирао је Мали и додао да очекује да ће остатак исплатити послодавац.

Србија, како је указао, иде брзим корацима напред, будући да је стопа раста ове године око 6,5 до 7 одсто, што значи да ћемо бити међу три најбоље земље у Европи.

Да бисмо наставили са растом неопходно је да наши млади остају у Србији и да овде могу да остваре своје снове. Зато их позивам да учествују у овом програму, али и компаније да нађу свој интерес у томе да градимо још бољу Србију, закључио је министар.

Представник Привредне коморе Србије Михаило Весовић оценио је да је прошлогодишњи пројекат „Моја прва плата“ био веома успешан и да је сада најважније да се што више компанија пријави до 20. септембра.

Он је још једном упутио позив компанијама на нашем тржишту да искористе ову прилику, јер је битка за добре кадрове битка за стратешку будућност компаније.

Директор компаније “Есенса” Миомир Николић објаснио је да је ова фирма током прошле године примила у стални радни однос троје младих, који су показали велико интересовање, способност и знање.

Он је најавио да ће ова компанија у оквиру новог конкурса „Моја прва плата“, у сарадњи са Националном службом за запошљавање и Владом Србије, запослити још петоро људи, у области хемије и технологије.

Позив за пријаву младих који испуњавају услове биће отворен од 1. до 31. октобра. Детаљне информације заинтересовани кандидати и компаније које би желеле да учествују у програму могу пронаћи на сајту https://mojaprvaplata.gov.rs/.

Влада Републике Србије

Leave a Reply

Your email address will not be published.