НОВЕ МЕРЕ ВЛАДЕ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ЕПИДЕМИЈЕ ВАЖЕ ОД СУТРА, 24. НОВЕМБРА

Влада Републике Србије усвојила је нове мере за сузбијање епидемије изазване болешћу COVID–19, чија примена почиње од уторка, 24. новембра 2020. године.

Нове противепидемијске мере су:

– Скраћење радног времена до 18 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама, тржним центрима, биоскопима, позориштима и другим установама културе и приређивача посебних и класичних игара на срећу.

– Обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти.

– Забрана свих јавних окупљања с присуством више од 5 (пет) особа у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 м2 по особи).

– Омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

– Строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.

– Строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

Наведене мере су орочене на период од 10 дана и биће изнова размотрене у складу у са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

Влада користи и ову прилику да још једном замоли и најснажније апелује на све грађанe да се понашају одговорно према себи и осталим суграђанима.

Све усвојене мере имају за циљ искључиво очување живота и здравља грађана.

Влада Републике Србије

Leave a Reply

Your email address will not be published.