ОД ПЕТКА ТЕСТ НА КОРОНАВИРУС НЕЋЕ БИТИ ОБАВЕЗАН ПРИ УЛАСКУ У СРБИЈУ

На састанку Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 анализирана је тренутна епидемиолошка ситуација и прилагођавање мера садашњој ситуацији.

Почевши од петка, 22. маја, за улазак у Републику Србију неће бити потребан негативан тест, нити посебна дозвола како за домаће, тако и за стране држављане, препоручено је данас Влади Републике Србије.

Свим особама које улазе на територију Републике Србије биће уручивана здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још увек циркулише, као и начини превенције инфекције. Ова препорука треба да буде потврђена у четвртак, на седници Владе Србије.

Кризни штаб донео је препоруку о отварању административног прелаза ка Косову и Метохији.

PCR тестови на коронавирус, на лични захтев грађана Србије и страних држављана, коштаће шест хиљада динара на територији целе Републике Србије. За студенте и малолетна лица тестирање је и даље бесплатно.

Имајући у виду тренутну епидемилошпку ситуацију, одлучено је да се поједине здравствене установе које су биле одређене за COVID болнице постепено враћају у уобичајен процес рада. У таквим установама сви медицински радници биће тестирани на коронавирус и тек након негативног резултата почеће да раде.

С обзиром на бројна нагађања која су се понављала у претходним данима, Кризни штаб наглашава да никада није препоручио санкције за неношење маски на отвореном простору и да увођење таквих мера свакако није у плану.

Сви чланови Кризног стаба, са лекарима на челу, апелују на све грађане да се понашају одговорно према себи и другима јер епидемија још увек није завршена.

Активност вируса јесте умногоме ослабила, али је неопходно да се сви заједно и даље придржавамо основних епидемиолошких мера, попут ношења маски, редовне дезинфекције руку и одржавања социјалне дистанце, како бисмо борбу са коронавирусом успешно и завршили.

Leave a Reply

Your email address will not be published.