ОПЕРОМ „ЧАРОБНА ФРУЛА“ НА ТРГУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ ЗАВРШЕНО КУЛТУРНО ЛЕТО

Извођењу опере „Чаробна фрула“, Волфганга Амадеуса Моцарта, завршне вечери првог Културног лета у Смедеревској Паланци, претходила је пригодна церемонија затварања.

Захваљујући на помоћи Кабинету за културу Председника Ребублике у организацији ове манифестације, председник општине, Никола Вучен, истакао је да Културно лето представља наставак пројекта ревитализације културе у Смедеревској Паланци, које је започето реновирањем и обновом објеката културних институција, Музеја, Историјског архива, Библиотеке и Културног центра. Истовремено, ова манифестација, рекао је председник општине, представља значајан сегмент програма децентрализације културе, који спорводи Влада Републике Србије.

Завршници Манифестације Културно лето присуствовали су и бројни гости, Његова екселенција амбасадор Републике Кореје Ђеунг Ли, народни посланици, свештенство, директори јавних установа, председници и представници градова и општина, предузетници и грађани.

Председник општине Никола Вучен на церемонији затварања манифестације уручио је захвалнице Дејану Савићу саветнику председника Републике Србије за унапређење културе и рада на децентрализацији културних догађаја и покретању првог Културног лета у Смедеревској Паланци и Драгану Исаиловићу за допринос у организацији манифестације. Такође је уручио донације Установи Културни центар, ПУ „Чика Јова Змај“ и Установи Дневни боравак „Пуж“.

Народно позориште из Ниша и Нишки симфонијски оркестар, под диригентском палицом Зорана Станисављевића, извели су скраћену, једносатну верзију Моцартове „Чаробне фруле“, вешто и сигурно. Иако изведена на отвореном простору, „Чаробна фрула“ је звучала аутентично, а публика је била у прилици да се дивни соло деоницама и оперским дијалозима младих и талентованих уметница и уметника. Био је то по много чему врхунски музички догађај, а осим солиста посебно треба похвалити Нишки симфонијски оркестар, који је дословно био беспрекоран.
Превођење скоро тросатне опере у једночасовну верзију, редитељски је изведено са доста маште, тако да она садржи најпознатије арије „Чаробне фруле“. У том смислу, овде није реч о пуком скраћењу, него о адаптацији, коју је редитељ Иван Вуковић спровео пратећи, али и надграђујући наративну нит изворног либрета Емануела Шиканедера, из 1791. године.


Паланачка публика је оперу пратила са невероватном пажњом, било је аплауза и на отовреној сцени, а амсамбл из Ниша је на крају награђен овацијама, па су протагонисти неколико пута изашли да се поклоне пред публиком.

Културно лето 2023. завршено је песмом „Ово је Србија“, коју је извео хор Студентског културног центра из Ниша, чији су чланови било и у улози протагониста опере. Током последњих тактова ове песме, започео је ватромет, као завршни чин свечаног затварање прве манифестациоје овог типа у Смедеревској Паланци.
В.

Leave a Reply

Your email address will not be published.