ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Међународном банком за обнову и развој у циљу спровођења Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ (Inclusive Early Childhood Education and Care – ECEC), подкомпонента „Комуникација са децом и породицама из осетљивих друштвених група“, потписало је са општином Смедеревска Паланка Уговор о гранту. Подршка спровођењу овог пројекта обезбеђена је из средстава гранта додељеног у оквиру пројекта ЕCEC посредством Владе Републике Србије, а из средства зајма Светске банке. Укупна вредност додељених средстава је 4.562.897,00 динара, а укупна вредност пројекта је 4.822.506,00 динара. Имплементација пројекта ће трајати 33 месеца.

Имплементациони партнери на пројекту су: Црвени крст, Центар за социјални рад, Центар за развој ромске заједнице „Амаро дром“ и Предшколска установа „Чика Јова Змај“, где ће свако кроз своје пројектне активности допринети што бољој реализацији пројекта. Нека од најзначајнијих пројектних активности је адаптирање и опремање три  радне собе предшколске установе како би се оформиле три  нове групе полудневних програма. Једна група ће се оформити у селу Церовац и обухватиће села Мраморац, Башин, Придворице и Водице, док ће се друге две групе оформити у вртићима „Плави Чуперак“ и „Петар Пан“.

Циљ пројекта је унапређење доступности прешколских услуга за децу из осетљивих друштвених група  како би се допринело остваривању једнаких могућности за учење и развој, затим, обезбеђивање подршке породицама за развој родитељских компетенција као и јачање капацитета институција и организација у јединици локалне самоуправе за пружање услуга деци и породицама из осетљивих друштвених група. Директни корисници су деца из друштвено осетљивих група, деца из породица која користе неки облик социјане заштите, деца из социјално нестимулисаних средина, деца предложена од стране центра за социјални рад, домицилна ромска деца и деца узраста од 1 до 5,5 година која нису обухваћена системом ПВО и њихове породице, док индиректни корисници су породице деце, васпитачи, сестре-васпитачи, стручни сарадници, сарадници у предшколској установи као и локална заједница.

Leave a Reply

Your email address will not be published.