РАД ОСНОВНОГ СУДА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

За време ванредног стања Основни суд у Великој Плани и судска јединица у Смедеревској Паланци радиће по упутству ВФ председника Основног суда у Великој Плани.

Судије ће рад по предметима обављати у згради суда, а у конкретним случајевима  рад ће обављати од куће према одлуци ВФ председника суда.

Недељно ће се утврђивати распоред судија који поступају у грађанским и кривичним предметима који су хитни и у којима је суд дужан да поступа и у случају ванредног стања.

Сви запослени ће обављати рад у згради суда према дневним потребама у складу са распоредом ВФ председника суда, а остали записничари ће бити у приправности и у обавези да се јаве по позиву судске управе.

Сви запослени у писарницама радиће у згради суда, стим што ће се у складу са потребама одређивати недељно распоред запослених од стране ВФ председника суда.

У кривичним предметима суд ће поступати у предметима у којима је одређен притвор или се тражи одређивање притвора, у предметима недозвољене трговине , непоступања по здравственим  прописима за време епидемије и преношења заразне болести, у предметима насиља у породици, у предметима у којима постоји  опасност од застарелости, као и у предметима за кривична дела за која је примљен већи број кривичних пријава, а која су извршена за време ванредног стања и у вези са ванредним стањем. У свим осталим кривичним предметима главни претреси се одлажу.

У грађанским стварима се поступа само у предметима који су по закону хитни, посебно по поднетим предлозима за одређивање мере обезбеђења и привремених мера. У овим предметима суд ће уважавати писмену молбу пуномоћника странке или саме странке која је старија од 60 година, која има хроничне здравствене проблеме или дете млађе од 12 година,

Сва остала суђења се одлажу до даљњег.